Tags

, , ,

Assalamualaikum..

Yeah.. akhirnya saya sambung balik entry Trip Dubai dan Mesir itu. Sesungguhnya, kalaulah tiada gambar dan itinerary (yang dibuat secara effortlessly) tentu lagi payah saya nak bercerita. Sebab sungguh dah tak ingat banyak. Secara terperinci. Takpe, saya tahu kamu semua pun tak nak tahu grandmother’s story.๐Ÿ˜‰

Recap from previous.

Kalau baca komen, tentu tahu saya dah tersalah-salah info. Maklumlah, duduk kat seat penumpang bukan amik berat pun nama-nama tempat. Harap pada ingatan dari penceritaan. Lalu telah mencampur-adukkan cerita, nak menghasilkan suatu cerita baru yang berunsur tipu. HAHAHA. Takde niat nak tipu. Cuma lemah daya ingatan.๐Ÿ˜‰

Yang sebenarnya, lepas balik dari Masjid Sheikh Zayed tu, kami masih lagi berjalan dalam kawasan Abu Dhabi, dan time late lunch tu pun masih di Abu Dhabi. Bukannya dah sampai bandar lama Dubai. Setelah diingat-ingat balik, ha’ah.. jauh kot Dubai dengan Abu Dhabi, takkan lepas keluar dari masjid tu boleh pulak balik Dubai dan lunch. HAHAHA. Tapi cerita tentang bandar lama dan bandar baru Dubai tu betul. Cuma salah timing cerita je.

Okay sambung cerita.

2 Dec 2015 (Tue)

Hari dimulakan dengan aktiviti Dunes Bashing. Oleh sebab aktiviti dikatakan bersifat lasak, maka para ibu bapa dan anak-anak tak join.๐Ÿ˜ฆ Maka tinggallah yang single saja. Saya pun hampir-hampir saja nak cancel aktiviti sedemikian. Tapi what the heck! Datang jauh-jauh, takkan semua aktiviti nak skip. Buat sajalah kan.

Jadi berpergianlah kami dua gadis bersama 2 lelaki bukan arab. HAHAHA. Ntah dari negara mana tah lelaki tu, dah lupa dah. Pakistan ke? Ah tak kisah lah. Yang penting aktiviti dijalankan dengan riang ria hari raya.

Sebelum tu, Dunes Bashing itu adalah sejenis aktiviti menaiki 4WD.

While dune bashing can be a fun experience for the short time it lasts, it has its downsides; itโ€™s typically not family friendly, can feel rushed, but most importantly the sprawling Dubai desert has so much more to offer. With an expansive and rich subculture, exotic wildlife, and some of the most breathtaking scenery in the world, the deserts of Dubai have too much to offer to simply condense it into a 30 minute adrenaline ride that could leave you with more bruises than lasting memories.

ย – Platinum Heritage

Caption kat atas tu macam tak menyebelahi aktiviti ni kan? Tapi itu saja yang saya jumpa setelah meng-google. Apakah ia suatu aktiviti yang tidak popular? Atau tidak diminati para pelancong?? :O

Okay sila tengok gambar.

2014-12-02 09.28.35 2014-12-02 09.28.542014-12-02 09.33.372014-12-02 09.39.47-3K2014-12-02 09.40.03-1Kalau tengok pada gambar, dube bashing ni dah macam aktiviti mengambil gambar di tengah padang pasir pulak. HAHAHA. Sebenarnya ambil gambar tu aktiviti sampingan je. Cuma sewaktu ber-dune bashing, bukannya kau boleh ambil gambar pun. Kalau nak sangat ambil gambar, hah tengoklah gambar kat bawah ni.

2014-12-02 09.45.352014-12-02 09.45.34Bukan nampak apa-apa pun.

Okay, mari layan lagi aksi perasan model kami di padang pasir.

2014-12-02 10.06.2320141202_100042 2014-12-02 10.10.192014-12-02 10.10.322014-12-02 10.11.522014-12-02 10.12.07Ada suatu aktiviti tu, kami disuruh turun dari jeep, lepas tu dia tinggalkan kami dan bawak kereta atas bukit. Lepas tu suruh kami pajat. Blergghhh.

Ntah sejenis permainan apa tah..

Ntah sejenis permainan apa tah..

Susah payah nak panjat..

Susah payah nak panjat..

sampai tenggelam kaki

sampai tenggelam kaki

2014-12-02 10.36.422014-12-02 10.37.3120141202_1017312014-12-02 10.39.16Okay cukuplah dengan gambar-gambar di padang pasir.

Aktiviti seterusnya, adalah makan.

2014-12-02 15.02.42-1 2014-12-02 15.03.04Lepas makan, pergi Burj Al-Arab.

2014-12-02 16.14.28 2014-12-02 16.20.55 2014-12-02 16.30.40 2014-12-02 16.30.48Lepas tu makan lagi. Sebenarnya, tak pastilah apa yang saya makan dan di mana saya makan. HAHAH. Sebab di Malaysia pun saya jarang masuk mamak, jadi memang payah la nak mengenal makanan-makanan sebegini. Tapi memandangkan ia sedap, jadi makan sajalah.

2014-12-02 22.28.14 2014-12-02 22.12.10 2014-12-02 22.12.07Sekian saja aktiviti pada hari ni. Maaflah tiada info membantu sebab saya betul-betul hanya berharap tuan rumah decide semuanya. Tapi kalau nak pegi kedai makan tu, boleh google atau tanya kawan-kawan tentang restauran-restauran yang saya pergi, sebab memang sedap.

Huhu. Itu saja maklumat yang saya ada. Maaf.

Regards,

~Ha~