Tags

, , , ,

11 May 2013 (Saturday)

Bangun, breakfast, lepas tu gerak mandi air terjun pulak, dan main air!

Puncak Rinjani lebih jelas di sebelah pagi..

Puncak Rinjani lebih jelas di sebelah pagi..

matahari pagi..

matahari pagi..

makan time..

makan time..

2013-05-11 06.45.04

pemandangan yang cantik ni diambil dari atas bumbung.. hahah.. :D

pemandangan yang cantik sbnrnya diambil dari atas bumbung.. hahah..😀

Seperti biasa di Indonesia.. kebersepahan anjing, dah macam kucing..

Seperti biasa di Indonesia.. kebersepahan anjing, walaupun jinak katanya, kami agak kecuakkan nak lalu tepi dia..

Subhanallah.. pemandangan yang cantik..

Subhanallah.. pemandangan yang cantik!

Menggerak ke air terjun Tiu Kalep

Menggerak ke air terjun Tiu Kalep

2013-05-11 07.32.172013-05-11 08.16.252013-05-11 08.18.50

percubaan untuk check in.. dan berjaya! tapi lepas balik KL baru tau dia check in kat situ.. HAHAHA.. :D

percubaan untuk check in.. dan berjaya! tapi lepas balik KL baru tau dia check in kat situ.. HAHAHA..😀

2013-05-11 09.44.13

Saya purposely letak gambar ni untuk membahan ketinggian mereka. HAHAH.😀 Disclaimer: Mereka tidak berpacaran.

Okay, gambar dalam hp saya tak banyak. Jadi nak pergi mencari gambar dari camera lain pulak.

*From Jaiz’s camera

Bergerak secara berjemaah menuju ke air terjun..

Bergerak secara berjemaah menuju ke air terjun..

DSC05743

Dari belakang air terjun ade gua..

Dari belakang air terjun ade gua..

sampai pedih2 mata sebab air terjun tu kuat sangat..

sampai pedih2 mata sebab air terjun tu kuat sangat..

Ni gambar dari Abg Azli, camera jurupatato: sebelum keluar dari Air terjun tu..

Ni gambar dari Abg Azli, camera jurupotato: sebelum keluar dari Air terjun tu..

Lepas air terjun Kiu Kelep, kitorang main tali air pulak..

Lepas air terjun Kiu Kelep, kitorang main tali air pulak..

masuk bawah ni dah gelongsor sampai hujung.. Best sbb current dia laju!

masuk bawah ni dah gelongsor sampai hujung.. Best sbb current dia laju!

Dari atas.. laluan air tu macam ni.. ~photo Abg Azli

Dari atas.. laluan air tu macam ni.. ~photo Abg Azli

Lepas tu.. masuk dalam terowong tali air.. okay memang mcm takde kerja..

Lepas tu.. masuk dalam terowong tali air.. okay memang mcm takde kerja..

Dalam terowong tali air..

Dalam terowong tali air..

DSC05827

sampai hujung..

sampai hujung..

Air terjun sebegini tinggi.. dasar dia tak dalam pun.. in fact cetek paras buku lali je..

Air terjun sebegini tinggi.. dasar dia tak dalam pun.. in fact cetek paras buku lali je..

Dalam 11 lebih, kami pun bergerak keluar dari kawasan perkampungan dan bergerak ke Jeti Gili Terawangan. Bila dah penat, semua pun sibuk membuta dalam perjalanan. Our excuse, nak gain energy balik. HAHA.😀 So takde gambar sangat sebab tengah sibuk membuta.

*Okay.. officially pasni aku amik gambar dari camera Jaiz je. Bagus Jaiz ni, dia amik banyak gambar yang lengkap untuk penceritaan aku. HAHAH..😀 Kalau gambar tu ade tarikh, tu maknanya dari camera Jaiz la tu..

Belum gerak. Semua tgh sibuk melaram dengan glasses masing2.

Belum gerak. Semua tgh sibuk melaram dengan glasses masing2.

Dah gerak.. tapi masa ni fully awake lagi..

Dah gerak.. tapi masa ni semua fully awake lagi..

To be truth, I was not really thrill when it came to sea and island. Usually I don’t choose island and sea related in my vacation list, except if there is other factor involve, contohnya, sebab kawan-kawan. Bukan belagak or because of saya punya kampung kat Pulang Pangkor so saya tak minat laut kat tempat lain. *Haack.. balik kampung pun aku dok diam-diam je kt dalam rumah. May be, laut is not my favour sebab panas kot. Oh dem, masa kat jeti tu pun memang panas. Kitorang sampai terus niat makan aiskrim bila sampai je kat jeti dan nampak motor aiskrim.

Bukti kitorang makan aiskrim lepas tu.. Heh!

Bukti kitorang makan aiskrim lepas tu.. Heh!

Tengoklah betapa panasnya.. berkerut-kerut dahi semua orang

Tengoklah betapa panasnya.. berkerut-kerut dahi semua orang

Tapi Gili Terawangan sumpah cantik ya amat. Lebih cantik dari Bali yang kitorang pergi keesokkan harinya. Oleh sebab jarang vacation kat laut, jadi pengalaman tak banyak, mula-mula tu kurang appreciate, ingat semua laut kat dunia ni sama je. HAHA. Tapi lama-lama, oh my oh my, orang takde pengalaman pun rasa Gili Terawangan ini sangat cantik. Air laut cantik jernih, see through, warna biru dan cakaplah apa lagi kau nak? HAHA. Tapi.. pulau tetap pulau. It extremely hot!! (T_T) ~or at least to me.😀

Cuaca cerah dan panas..

Cuaca cerah dan panas..

Makanya air laut pun nampak sungguh cantik.. dan biru dia memang lain macam..

Makanya air laut pun nampak sungguh cantik.. dan biru dia memang lain macam..

Let’s check some info.

The largest of the three islands, Gili Trawangan attracts the majority of visitors, it is around thirty minutes boat ride from the northwest mainland of Lombok and regular daily fast boats depart Bali directly to Trawangan island and all boats stop off at Teluk Nare on mainland Lombok as part of the return journey.

The beaches of the Gilis are still powdery white, the water a beautiful clear blue and they are positioned perfectly for sunsets over Bali’s Mt Agung and sunrise over Lombok’s Mt Rinjani. Thirty years ago the Gili islands were uninhabited and only discovered by the seafaring Bugis people from Sulawesi. It was only a matter of time before the more adventurous backpacker types discovered the islands and developed Trawangan into a hippy party paradise destination.

Gili Trawangan now identifies itself as a great holiday destination suitable for families of all ages. Various new hotels, luxury villas, and boutique bungalows now cater to children and offer good value. Some have baby-sitting services, and with lots of activities on the islands families are sure to enjoy their beach holidays to the full.

-Gili paradise-

http://www.gili-paradise.com/gilis-information/about-gili-islands/gili-trawangan/

Cakaplah kalau kau tak terpengaruh lagi! HAHA.

*Gambar from Mira.. yang lain tak sibuk ambil gambar pun.

IMG_1598 IMG_1600 IMG_1601 IMG_1605IMG_1618

Info untuk siapa nak pergi Gili terangwangan ni, Green Cafe ni halal..

Info untuk siapa nak pergi Gili terangwangan ni, Green Cafe ni halal..

Okaylah, kat Gili Terawangan pun acara santai lagi. Sampai, lunch, kemudian letak barang kat chalet. Lepas solat dan rehat lebih kurang, masing-masing pun bertebaranlah ke serata pulau mencari rezeki yang halal. HAHA. Ada yang sewa basikal, tak kurang santai-santai sendiri jalan kaki ambil gambar. Sampai ke malam kitorang bersantai-santai. Memang cantik dan macam tak puas je nak ambil gambar. Bila tengok balik handphone, gambar kat satu-satu tempat tu je sampai berpuluh-puluh (T_T).

2013-05-11 16.46.45 2013-05-11 16.52.32 2013-05-11 16.53.15  2013-05-11 16.54.482013-05-11 16.56.37 2013-05-11 17.00.56 2013-05-11 16.58.56 2013-05-11 17.01.21 2013-05-11 17.20.08

Ni start merenung sunset..

Ni start merenung sunset..

Lama kitorang renung.. gambar pemandangan yang sampai berkeping-keping, tapi takkan nak letak gambar yang sama berpuluh-puluh keping..

Lama kitorang renung.. gambar pemandangan ni je yang sampai berkeping-keping, tapi takkan nak letak gambar yang sama berpuluh-puluh keping..

percubaan selfie.. tapi cuma nampak bayang hitam..

percubaan selfie.. tapi cuma nampak bayang hitam..

Sebenarnya, takdelah gelap sangat keadaan masa tu..

Sebenarnya, takdelah gelap sangat keadaan masa tu..

Diorang siap sediakan tempat duduk untuk tengok sunrise ni..

Diorang siap sediakan tempat duduk untuk tengok sunrise ni..

Bila dah terlalu lama.. mula la start ambil gambar lain jugak.. anak patuh key chin ni pun jadi..

Bila dah terlalu lama.. mula la start ambil gambar lain jugak.. anak patuh key chin ni pun jadi..

2013-05-11 17.49.36 2013-05-11 17.51.12

akhirnya, setelah berpuluh keping gambar.. matahari pun hilang..

akhirnya, setelah berpuluh keping gambar.. matahari pun hilang dari pandangan..

tapi masing2 nak jugak gambar cara lain..

tapi acara ambil gambar tak sudah lagi..

2013-05-11 18.20.042013-05-11 18.21.10

sampai malam baru kitorang pulang.. sebenarnya pulau ni pun cantik waktu malam.. cuma hp ni je tak mampu nak capture cantik2..

sampai malam baru kitorang pulang.. sebenarnya pulau ni pun cantik waktu malam.. cuma hp ni je tak mampu nak capture cantik2..

ade pasar malam..

ade pasar malam..

dan seramai-ramai umat manusia..

dan seramai-ramai umat manusia..

Sekian..

Regards,

~Ha~