Tags

, , , ,

10 May 2013 (Friday)

Bangun pagi ntah pukul brape ntah. HAHA. The thing is, it became ‘santai’ now since this is the last day we will be in this forest. No need to hurry for summit or to follow tight schedule. So after Subuh, kitorang pun sibuk mengemas barang dan ambil gambar. Lepas sarapan, dalam 7.20 pagi, kami bergerak dari kem site. Sungguh santai, sampai setiap 5 minit kitorang berenti ambil gambar. HAHA.

tasik yang tenang memang confirm tiada buaya.. byk sulfur kot.. kalo ade buaya.. confirm jadi mutan okay stop the comment..

tasik yang tenang memang confirm tiada buaya.. byk sulfur kot so kalo ade buaya confirm jadi mutan okay stop the caption..

mengemas khemah secara santai..

mengemas khemah secara santai..

Siapa kemas khemah awal.. boleh lah buat acara bergambar pula..

Siapa kemas khemah awal.. boleh lah buat acara bergambar pula..

2013-05-10 07.26.59

Danau Segara Anak

Puncak Rinjani dikejauhan..

Puncak Rinjani dikejauhan..

Ada gunung berapi di tengah-tengah tasik..

Ada gunung berapi di tengah-tengah tasik..

2013-05-10 07.45.24

The organizer and guides..

The organizer and guides..

Perjanalanan balik pun bukan calang-calang. Perlu naik turun gunung jua. (T_T) Nasib badanlah. Makanya, berjalanlah perlahan-lahan dengan penuh ketabahan.

Bermulalah perjalanan yang menghazabkan..

Bermulalah perjalanan yang menghazabkan..

Perlahan-lahan meninggalkan Danau Segara Anak..

Perlahan-lahan meninggalkan Danau Segara Anak..

Selamat tinggal Gunung Rinjani..

Selamat tinggal Gunung Rinjani..

Oleh sebab pulang lebih santai.. makanya acara berhenti dan ambil gambar pun lebih banyak..

Oleh sebab pulang lebih santai.. makanya acara berhenti dan ambil gambar pun lebih banyak..

aksi kontrovesi.. HAHAHA.. :D

aksi kontrovesi.. HAHAHA..😀

Laluan masih lagi mengerikan..

Laluan masih lagi mengerikan..

semakin jauh..

semakin jauh..

Besi tu bukannya kuat.. so tak boleh bergantung sangat..

Besi tu bukannya kuat.. so kena berhati2 dan tak boleh bergantung sangat..

Finnaly we arrive at check point to have some rest.. and to take more pictures.. ahaks!

Finally we arrive at check point to have some rest.. and to take more pictures.. ahaks!

Ni last check point yang boleh ambil gambar berlatar belakangkan tasik dan gunung. Jadi setiap kamera ade berpuluh-puluh keping gambar kat kawasan ni. Saya pun sampai pening nak pilih gambar mana nak letak. Tapi cuba tengok gambar mamat ni. Saya rasa aksi dia paling epik. HAHAHA.

Macam-macam hal..

Macam-macam gaya..

Tapi epik paling terbaik.. kah kah kah.. :D

Tapi ni gambar paling terbaik.. kah kah kah..😀

Dan yang lain-lain..

Dan yang lain-lain tak melepaskan peluang..

kakak ni memang payah nak ambil gambar.. so I'm trying to get her pic with beautiful shot.. or that's what I think beautiful shot.. ahaks..

kakak ni memang payah gila nak ambil gambar.. so I’m trying my best to get her pic with beautiful shot.. or that’s what I think beautiful shot.. ahaks..

2013-05-10 10.48.392013-05-10 10.48.512013-05-10 10.49.022013-05-10 10.54.222013-05-10 10.40.54-12013-05-10 10.41.392013-05-10 10.48.35

cukup lah sekadar itu.. ini pun memang dh bertapis dari camera saya.. bayangkanlah kalau saya ambil dari camera orang lain jugak..

cukup lah sekadar itu.. ini pun memang dh bertapis dari camera saya.. bayangkanlah kalau saya ambil dari camera orang lain jugak..

Lepas check point ni, dah tiada memanjat dan trek semakin menurun menuju ke kawasan hutan dan dah mula jumpa pokok-pokok besar.

Jalan menurun dan berkabus..

Jalan menurun dan berkabus..

2013-05-10 11.39.022013-05-10 11.40.12

bila tengok-tengok balik gambar, saya tak paham sampai kenapa kitorang yang ada kat situ pergi ambil gambar kt bwh pokok ni.. ade berkeping gambar kt bwh pokok ni.. padahal nothing special pun.. haih..

bila tengok-tengok balik gambar, saya tak paham sampai kenapa kitorang yang ada kat situ pergi ambil gambar kt bwh pokok ni.. ade berkeping2 gambar kt bwh pokok ni.. padahal nothing special pun.. haihh..

ntah buah apa kitorang jumpa.. mcm buah ceri je..

ntah buah apa kitorang jumpa.. mcm buah ceri je..

2013-05-10 12.04.12

check point seterusnya.. berehat sambil minum air panas..

2013-05-10 12.04.29

Makin lama, track macam hutan Malaysia. Pokok tinggi-tinggi dan redup, dan track dah macam tangga. Inilah masa kita berlari. HAHA. Memang terkejut guide tengok semua. Yang memang dah laju tu memang tahulah turun pun laju. Ni yang slow macam kura-kura masa naik pun, turun laju kemain. Haih.. lain macam skit semangat turun ni.

Gambar-gambar bawah ni semua dari camera orang lain. Saya tak sempat nak ambil gambar. Sempat pose kat camera orang lain je.

Lebih kurang macam nilah trek yg mcm hutang malaysia tu..

Lebih kurang macam nilah trek yg mcm hutang malaysia tu..

DSC05628

masa ni berenti sebab sekejap sebab dah hujan..

masa ni berenti sebab sekejap sebab dah hujan..

Boleh tahan lebat hujan dia..

Boleh tahan lebat hujan dia..

Ni pun berenti sekali lagi.. sebab guide suruh berenti..

Ni pun berenti sekali lagi.. sebab guide suruh berenti..

dah suruh berenti.. berenti jelah di mana-mana yang sempat..

dah suruh berenti.. berenti jelah di mana-mana yang sempat..

*Credit pictures to Jaiz.

Akhirnya sampai di pintu keluar Taman National Gunung Rinjani. Pose pelbagai gaya dari para peserta.. HAHA.

2013-05-10 15.50.36-2DSC056512013-05-10 16.05.43DSC05664

Lepas rehat dan tunggu semua ahli kumpulan sampai, barulah kitorang bergerak masuk kawasan kampung. Then gerak ke homestay/guesshouse yang dah dibook.

Gunung Rinjani dari jauh..

Gunung Rinjani dari homestay..

Malam acara santai. Lepas dinner, aktiviti bersembang sekejap. Tapi yang sebenarnya, semua dah tak sabar nak mengemas beg dan charge hp and power bank. Kelakarnya, malam tu dekat berape kali black out, kitorang syak penggunaan kapasiti elektirik yang melapaui batas. HAHAH. Tapi, saya macam rasa ada kena-mengena dengan water heater yang saya tengah guna tu jugak. Asal on je terus black out. HAHA. *Tapi aku senyap-senyap jelah. Keh keh keh.😛

2013-05-10 20.15.542013-05-10 20.16.032013-05-10 20.16.10

*Habis dah cerita mendaki dan menuruni Rinjani.. tapi trip ni tak habis cerita lagi. Ade 3 hari lagi kitorang spend kat Indonesia. Nanti sambung. Lega weh.. mane tak nya, tak sampai seminggu lagi nak pegi Semeru, cerita Rinjani ni tak habis-habis lagi. Hailaa.. Takpe. Esok try continue sampai habis. Pilih gambar la sebenarnya yang paling penat. Heh!😀

Regards,

~Ha~