Tags

Been struggling with my life lately. Sometimes I feel like this is the most worst phase in my life (so far). Heh!

But it is not the hard phase in my life. How confusing, isn’t it? The worst phase but yet not in the hard phase. Or may be hard phase, but not the hardest. Damn.. more complicated. (-_-“)

Since the petrol price increased, I’ve been recalculating my finance. I mean, my gaji. HAHA. Betul. Perbelanjaan perlu di monitor dengan lebih teperinci. Walaupun I’m still fail to monitor my daily expanses, tapi, I do monitor my cash out flow. So at least I monitor how much I spend every month. And week too.

Since saya sangat berkira nak mengeluarkan duit, I feel a bit depressed. Lebih depress, lepas monitor my expanses, the result still same. Apakah?? Baik takyah monitor. Mungkin ada kurang skit la perbelanjaan saya. Tapi the saving part tak meet expectation. I mean, so much I sacrifice, end up sikit je impact dia?? Where the money goes? I suspect, saya tak nampak banyak perubahan sebab saya tak ambil kira harga barang yang dah naik. Jadi, walaupun saya saving, tak makan tempat mahal-mahal, forget about fast food, makan kat food court je, try bawak bekal dari rumah, dan lain-lain lagi, the household itself pun naik harga jadi saving still tak banyak.

That’s just one of the worst part.

Tapi ada satu lagi penyumbang kepayahan hidup ni adalah ‘the unhealthy life’. Oh my oh my. Dan paling pathetic, sayalah penyebab dan puncanya. You can’t really imagine how worst saya dah jadi. Tapi ada satu perkataan sesuai untuk kehidupan saya ni. ‘MALAS’!! Gila lah. Malas nak buat apa. Malas nak baca buku. Malas baca Quran. Malas nak keluar. Malas nak exercise. Malas outdoor. Malas nak balik KL. Dah balik KL, malas pulak nak balik Kajang. Malas nak kerja. Dia macam, kau mengalami satu kemurungan yang hanya kau cuma nak diam-diam setempat, taknak bergerak taknak buat apa pun. Haih.. tapi makan tak malas pulak!

I’m so depress with my attitude. Depress sebab saya tahu the purpose of our life. Saya tahu kalau saya buat perangai macam ni, apa balasan Tuhan. Kalau saya mati tiba-tiba, belum tentu saya dikategorikan sebagai good follower. As much as saya tahu apa yang saya patut buat, saya selalu saja tersasar dan tak buat macam saya plan. Saya ni teruk sangat ke?

I’m still searching for the right path. No. Salah tu. Saya dah tahu the right path. Now I’m struggling to walk along the right path! Saya sedang mencari-cari, apa sebenarnya silap dalam diri saya.

Hati. Oh hati.

Tambahan

Oleh sebab last weekend I successfully moved my butts to do some activities: swimming, pergi bazaar kt Setia Alam Mall, picnic at Batang Kali and window shopping at my house area, I reward myself with the thing I ignore for the past few weeks. Walaupun nampak macam aktiviti simple yang semua orang suka nak buat, believe me, nak buat benda ni pun saya tiada daya. Kalau anda nampak saya macam sangat enthusiastic atau macam baru je lepas melakukan aktiviti dengan saya.. believe me, I fake it. Saya paksa-paksa diri dan cuba bersemangat, walaupun..

Anyway, I rewarded myself with Caramel Frappe at Dr. Cafe. Dan jugak sandwich.

oh Malaysia dah overload dengan cafe.. dulu selalu tengok kat oz n korea je byk..

oh Malaysia dah overload dengan cafe.. dulu selalu tengok kat oz n korea je..

2013-10-20 18.50.25-2

kesian kawanku di-blur-kan muka..saya nak highlight menu je..

By the way, minum coffee kat tempat-tempat adalah luxury dan gaya hidup mewah sangat tau. Tapi saya tak peduli.. after menikmati menu ni, saya terus rasa sangat gembira. Okay.. kegembiraan yang sangat mahal harganya (T_T)

Regards,

~Ha~