Ramadhan 22

from Brotherhood Arts

Salam Ramadhan.

Masih berpuasa? How’s the momentum? Laju? Slow?

Inilah masalah saya. The momentum tak pernah kekal. Dan selalu struggle towards the end. Huhu. Nampak sangat back 21 days before ni, ibadah tak bagus. Kalau bagus, mestilah momentum pun bagus kan. (T___T)

Hari ni nak cakap pasal apa ye? Jomlah saya bagi info pasal Haid dan Nifas di bulan Ramadhan.

Saya tak tahulah apa pandangan lelaki kalau dengar perempuan yang datang haid dan nifas di bulan Ramadhan ni. Berdasarkan pandangan dan komik-komik yang saya baca, semua macam nak cakap “seronoklah.. dapat makan”, “untunglah..” dan semuanya yang menggambarkan yang best-best.

Sebenarnya takdelah best sangat. In fact, pada sesetengah perempuan, ia datang bersama rasa sakit yang amat sangat. Stomach cramp, sakit pinggang, sakit kepala, nausea dan kadang-kadang tu boleh ke sampai dapat diarrhea. Itu belum lagi dikira mood yang tidak ketahuan. Easily get oversensitive!

Tapi bukan semua orang lah hadapi benda yang sama. Ada juga yang Alhamdullillah, rilek saja. Ada yang sakit sikit-sikit saja, tapi pernah jugak dengar yang sampai pengsan. Iskh.. Jadi, kepada kawan-kawan lelaki, sila banyak membaca untuk dapat lebih pengetahuan. So takdelah buat wrong perception. Dan nanti senanglah korang nak memahami wife korang bila dah kahwin nanti.

Anyway, bila datang Ramadhan, ia sesuatu yang kurang best jugak. Yelah, tak dapat puasa satu hal. Tak dapat terawih satu hal lagi. Kalau terawih tu dapat dibuat di bulan-bulan lain takpelah jugak. ~Alah ko Ha.. amalan bulan biasa pun, ko culas nak buat. Hehehe.. :P~

Jadi saya pergilah buat research. Sebenarnya, banyak je amalan yang boleh dibuat yang menyebabkan kita dapat banyak pahala.

Redha

Pertama sekali kenalah redha. Redha yang kita perempuan ni memang fitrahnya begitu. Redhalah datang bulan di bulan Ramadhan. Redhalah kalau ia datang bersama sakit. Redhalah yang kita tak boleh buat banyak ibadah biasa kerana keuzuran kita. Redha dengan qada’ dan qadar. Redha dan bersangka baik.

Lagipun tahu tak, kalau kita berbuka puasa disebabkan keuzuran ini, kita dapat pahala sebab dikira ibadah. Tapi tak dapat jumpa pulak dalil pasal ni. Cuma ramailah yang cakap.

Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). (Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan; (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. “(An-Nisa’:32)

Ibadah-Ibadah lain

Okay. Ni ada a few amalan yang boleh dilakukan di bulan Ramadhan.

amalan-untuk-wanita-haid-nifasSelain tu.. banyakkanlah berdoa. Allah tu kan maha Pengampun lagi maha Penyayang.. tentu ada bahagian kita disisi-Nya, walau apapun keadaan kita. Eh. Sedih pulak rasa tiba-tiba.

doa-jika-bertemu-lailatul-qadr

Okaylah. Sampai sini dulu.

Info source:

1. Blog Muzir

2. Blog Mykanvashati

Regards,

~Ha~