I participated with a lot of things this year, but satu pun takde update kat sini. Planning to write them a story per entry, with detail explanation, but don’t think it’s gonna work, based on my performance on updating blog. I was so bad at this lately. Don’t know where the spirit gone.. Haih!

Anyway, let me check my planner, so I could story mory to you. ~HAHA.. sorry la korang baca rojak ari ni. malas nak pk dah..😉

Cousin’s Weeding – 9 February 2013

I’d been involved with weeding preparation from the beginning, as they specially requested me for that. Actually, I didn’t help much, except that I provided them the transportation. Hehe. What else they would asked me for?😉

So the weeding went well. I was so busy driving here and there. Tired but pretty happy having family gathering.

Pengantin dan pengapit, I was supposed to be pengapit, tapi I refuse. At least, untuk malam akad nikah tu. Susah lah..

Pengantin dan pengapit, I was supposed to be pengapit, tapi I refused. At least, tidak untuk malam akad nikah tu. Rasa sangat awkward..

Tok kadi tu sangat muda dan handsome.. eh. Hehe.. forgive me. ;)

Tok kadi tu sangat muda dan ‘kacak’.. eh. HÁHA.. Maafkan saya.😉

the makciks

The VVIP of the day..

The VVIP of the day..

the cousins..

the cousins..

The transporter

the transporter

Seminar Baitul Muslim 2.0 – 16 February 2013

I was quite shy to tell people about this thing. Bukan apa, rasa macam tak boleh nak handle people’s judgement. I know. I should careless about what people say. But sometimes, I can’t help it.

Anyway, ia sebuah program itu memberi idea dan pandangan bagaimana mahu membina keluarga mengikut landasan dan syariat yang betul. Kalau nak baca lebih lanjut, boleh baca di sini. Basically, ini program untuk orang yang belum, akan dan telah berkahwin.😉

Seriously, this program is the best. Cuma, oleh sebab ia dilakukan dari pagi sampai ke malam, saya agak keletihan, dan telah terbabas selepas lunch tu. HAHA.😀 Nasib baik sekejap. Program ini dah kali ke-2 diadakan, tapi saya baru kali pertama datang. Kalau kali pertama dulu saya tahu, tentu saya dah datang dah. Dan tentulah ‘terpaksa’ melihat cousin saya menjadi speaker disitu.😀 Ia diadakan untuk 2 hari. Sehari untuk yang belum berkahwin, dan sehari lagi untuk yang dah berkahwin. Paham-paham sendiri lah saya ambil yang mana.

Nak tahu apa yang saya dapat. Well, saya cerita secara pendek-pendek. Kalau cerita secara panjang lebar, apalah nasib dengan story-story saya yang lain tu. Mesti makan masa seminggu baru siap entri ni. Masa kat seminar tu, semua orang encourage perempuan berusaha sendiri mendapatkan jodoh masing-masing. Wow! Then, mereka bagi guideline macamana nak memilih pasangan. Nasihat, panduan, sampai macamana nak berjimat cermat dalam perbelanjaan perkahwinan pun ada. Saya dengar dengan baik, tapi rasanya saya tak mampu ubah persepsi diri sepenuhnya. Insya Allah. Saya sedang berusaha. ~Statement yang mendalam tu.😉

Baiklah. Mari tengok gambar.

2013-02-16 10.50.05

Masa ni speaker yg pertama, Us. Pahrol. Kenal nama tapi tak pernah dengar dia bagi talk. Bile dengar oh sudah jatuh cinta. Macam seorang ayah bagi nasihat pada anak.

Ada Hilal Asyraf, empunya blogger Langit Ilahi

Ada Hilal Asyraf, empunya blog Langit Ilahi

Wardina..

Wardina..

2013-02-16 22.30.38

sesi bergambar..

2013-02-16 22.31.59Kalau nak baca details tentang seminar tu, boleh baca kat sini. Thanks to this blogger sebab tolong buat kesimpulan.

Busu’s Wedding – 9th March 2013

The wedding has been held in Melaka so it was about to Jalan-Jalan Cari Makan.😉

In the morning of kenduri, we went to eat the famous mee goreng. I don’t how famous this mee goreng but Pae always bring me here when I went to Melaka, and there was always long queue waiting for the mee to be ready. So I think the mee must be famous! HAHAH😀

The buying part was quite unique. Customer must wait for the table first. Usually we need to wait beside the table in order to book the table. It’s quite awkward as you were standing and waiting beside the eating customer, but that’s the way it is. Then when you get your table and seats, you have to queue for the chili and cucumber as the mee serve with that. You have to ask for how plate you want, and do the self service. But you are not yet getting the mee. Only when the plates chili are on the table, then automatically the waiter will send you mee. Haih.. kinda complicated, isn’t it? For the drink, if I’m not mistaken, the waiter take the order as usual, when you get your table.

aiseh.. cuma ambil gambar sambal tu je.. gambar mee lupa pulak nak ambil!

aiseh.. cuma ambil gambar sambal tu je.. gambar mee lupa pulak nak ambil!

In the afternoon, we went to Busu’s house. Busu is our friend since in uni. Taking same diploma, and then further study together but in different course. I can’t remember how I got close with her, tapi rasanya takde la suprising sangat sebab I think I was quite close with everyone. HAHAH.😀 ~Macam bajet glamour plak. Semua orang pun baik dengan aku. Anyway, jumpa ramai jugak long lost friend, and some friend yang tahu kewujudan tapi tak berkesemptan nak jumpa, walaupun duduk kat KL dekat je, seperti Jun.

the singles.. ;)

sibuk posing atas pelamin dulu..😉

yang tak reti-reti nak balik.. sampai semua tetamu dah balik pun tak balik2 lagi.. :P

yang tak reti-reti nak balik.. sampai semua tetamu dah balik pun tak balik2 lagi..😛

Almost forgot to tell that malam tu, yang sepatutnya kitorang balik KL, telah bertukar menjadi acara menaiki Melaka Cruise. Kelakar pulak, sebab petang tu dah salam-salam dengan mak Pae, pastu malam tu kitorang muncul ketuk pintu nak tumpang tidur lagi. Plan yang huru hara.

IMG_20130311_144653

From Melaka Cruise.. ye ke Melaka Cruise.. main suka hati aku je bagi nama..

Seminar Fiqh & Pengahayatan Solat – 16 March 2013

Saya pernah promote tentang kursus ni di sini.

jom solat

Dah lama teringin nak pergi kursus solat, so when I heard about the program, cepat-cepat saya pergi register. Sungguh semangat bila tahu Ustaz Zaharuddin termasuk dalam panel yang bagi ceramah. Memang dah lama cita-cita nak belajar dan betulkan lagi bacaan dalam solat. Kalau dah betul rukun dan tertib, barulah boleh belajar macam nak dapat khusyuk.

ambil gambar ni dari fb the fiqh

ambil gambar ni dari fb the fiqh

Selalunya saya dengar, Ustaz Zaharuddin amik dalam 100 penyertaan sahaja. Tapi kali ni sampai kali ramai betul. Macam dekat seribu orang. Mungkin sebab ade sampai 4 panel. Lepas tu buat pulak sampai malam.

jom solat 3

Ini time awal pagi. Lepas tu makin bertambah-tambah orang sampai duduk2 kat tangga..

Bagus program ni. Tapi macam biasa, saya tak boleh dengar ceramah non-stop. Memang selamat la tertidur sekajap, terutama time kritikal lepas lunch tuh. Datanglah ustaz best macam mana pun. HAHA. Padahal Ustaz Abdul Basit tu macam dah cukup kelakar kot.😛

hampir semua gambar ambil dari fb diorg. HEH. :D

hampir semua gambar ambil dari fb diorg. Heh.😀

Tapi oleh sebab terlalu ramai, sukar nak tanya soalan-soalan yang lebih details. Tak apalah. Ini permulaan. Nanti saya akan cari kursus yang lebih kecil penyertaannya, so boleh belajar lebih details.

Skytrex – 31 March 2013

IMG_20130331_151355

Ini kali ke-2 sampai sini. Kali pertama memang cuak betul. Terketar-ketar di setiap check point.

Bila kali ke-2, sudah tahu apa nak expect. Macam lebih cool. HAHA. Secara luaran. Dalaman? Masih terketa-ketar! Huhu. Gayat memang sesuatu yang sukar nak dibuang terus dari dalam diri.

Oleh sebab pergi dengan mak-mak orang, tiba-tiba terus menjaga perilaku dan menjadi sopan santun. HAHA. Tak delah. Cume bile tengok orang lebih excited dan havoc, tiba-tiba rasa nak jadi lebih cool. ;)  Jadi event ini bukan lagi bersifat tentang diri saya. Saya cuma bertindak sebagai pemerhati dan camera woman saja. Biarlah.

tunggu bas.

tunggu bas.

Selain dari terketar-ketar, tiada yang menarik nak diceritakan. Begitulah. Pengalaman ke-2.

2013-03-31 12.31.30

acara tamat

Dinner Company – 5 April 2013

Ini acara tahunan. Sebenarnya tak berapa nak excited pergi dinner. Sebab pergi lah buat kat mana-mana pun, saya selalu rasa makanan dia takde lah sedap sangat. HAHA. Tekak yang cerewet. Pergi for the sake nak cuba sesuatu yang baru. Nak cuba makanan maksud saya.

Tema hero/villan charector. Haih.. Penat fikir nak jadi apa. Malas pulak nak berhabis duit pegi cari baju. Tetiba teringat kartun Boboboi. Jadi Yaya pun best jugak. Tak payah pikir pasal baju susah sangat, pakai tudung pulak tu.

Tapi toward nak dekat dinner, rasa macam jadi Yaya pun susah. Last2, terus decide jadi ninja. HAHA. Bertukar 360 darjah. Senang kot. Satu suit hitam dari atas sampai bawah memang senang nak cari. Tapi still ada gak silap ingat saya represent arabian girl. Haih.. arabian girl bukan hero kot. Tapi takpelah, since ramai jugak yang tak pakai ikut tema.

IMG_20130406_200632

kawan-kawan..

lelaki ini menang best costume.

lelaki ini menang best costume.

rupanya kali.. team saya ramai yang bertuah.. semua tu hadiah cabutan bertuah..

rupanya kali ni team saya ramai yang bertuah.. semua tu hadiah cabutan bertuah..

Kenduri Anak Maksu – 28 April 2013

Sebenarnya tak perlu cerita secara detail. In fact tak perlu nak cerita pun. Sebab takda involvement langsung. Ade ke pergi kenduri mak sedara macam tetamu2 yang lain. Datang, makan dan balik. Huhu. Harap Maksu tak kecil hati. Tapi masa tu memang tengah sibuk prepration nak ke Rinjani. Sibuk training sana sini dan pergi membeli segala keperluan.

Eh. Gambar pun takde? Baiklah. Saya memang teruk! (-_-“)

Kenduri Rumah Sara – 1 May 2013

Kenduri ini juga tak perlu diceritakan secara detail. Sebab sudah terlalu basi. HAHA. Kenduri kesyukuran sebab Sara sekeluarga bakal menunaikan umrah. Eh. Ini dipanggil kenduri kesyukuran ke? Ke dipanggil kenduri doa selamat? Kenapa kedengaran macam tak kena jugak?

Tapi sangat seronok sebab jumpa ex-office mate. Geng-geng bujang. Sekarang ni, di office semuanya mak-mak orang. Haih…

Nasib baik yang ni ada gambar..

Nasib baik yang ni ada gambar..

***

Cukuplah setakat ini. Bukan takde dah aktiviti. Tapi terlalu banyak aktiviti. Saya rasa entri ni pun dah macam panjang sangat. Dan saya pun dah tak sabar nak publish entri ni. Tahu tak, entri ini dibuat dah hampir sebulan. Tapi tak pernah tamat. Aktiviti tetap juga semakin bertambah.

Lagipun, macamlah ada orang sibuk-sibuk mahu tahu aktiviti saya. HAHA. Saya saja yang pura-pura berlakon macam ada orang yang nak baca. *perasan sendiri*😉 Tak mengapa. Sebenarnya, saya ini orang yang pelupa. Thanks to technology, bila tengok gambar, baru saya dapat recall balik kejadian. Jadi kalau ada blog, tentu lebih ingat.

Terima kasih kerana membaca.😉 Anda memang seorang yang gigih. Seperti saya.  HAHA. Atau anda cuma nak tengok gambar saja. HAHA. Tak mengapa juga. Atau, anda secara tak sengaja terklik link blog saya. HAHA. Pun tak mengapa juga. Saya tak kisah. Tapi saya tetap nak ucap terima kasih sebab baca entri sampai ke perkataan yang terakhir ini.😉

Regards,

~Ha~