Okay, my complains last entry buat saya sedar yang saya perlu buat sesuatu. Takkan selama-lamanya nak complain je.

So last week I started to work out. Starting with aerobic, saya saja-saja join walk-in  session, just to warming up myself. I’m not that interested in aerobic, tapi it’s more fun than buat sport yang lain. Beside aerobic, I went for jogging too, tapi saya jogged tak sampai 1km. Penat! I’m really like an amateur. Like.. tolonglah, ni bukan first time kot saya buat work out?

Kalau ikut plan, hari ni saya sepatutnya join Pae pergi hike Gunung Buah kat area Genting-Goh Tong Jaya. Tapi semalam, tiba-tiba I’ve got ‘panic attacked’. Macam.. sebenarnya Gunung Buah ni macam mana? Aku main selamba-selamba je nak join. Jogging tak sampai 1km pun dah macam nak dapat sakit jantung!

After research, saya jadi cuak. Baiklah, ini bukan kerja main-main. Perlu drive dari KL 4am, daki, turun dan drive semula ke pangkal jalan pada hari yang sama. Esoknya, saya perlu kerja, dan banyak pulak tu perkara yang nak dibuat! Saya perlu fikir betul-betul.

Akhirnya, saya decided saya cuma mahu daki Bukit Saga saja. Biarlah bermula dengan yang kecil-kecil dulu. Tapi hati sudah gembira bila fikir Bukit Saga. Ada air terjun, yeay!!!

Tapi rupa-rupanya, stamina saya memang tahap 0. Okay, kalau 0 macam tak sampai terus pulak. Mungkin 0.005 saja kot. Huhuh. Walaupun itu secara metafora, tapi ia memang menghazabkan. Haih. Macam mana nak naik Rinjani nih???

Setelah adegan berehat lebih lama dari mendaki dan sebagainya berlaku, akhirnya mission accomplished. Saya berjaya sampai ke puncak Saga, mandi di waterfall dan akhir sekali pulang melalui road yang jauh. Rasanya cover semua trail yang ada. Good Job!!

Kesannya, kaki saya macam dah numb. Berat je rasa nak melangkah. Jalan pun dah macam orang dalam pantang. Pinggang pun ntah macam mana rasa lenguh-lenguh pulak.

Haih.. acik dak tuo ruponye.. Heh!

Regards,

~Ha~