I’ve been planning to write since Monday. But the topic keep changing. Since I don’t want to delay anymore, I decided to ‘lump sum‘ in one entry.

Elephant Bean

This the finish story of Muar Journey. The last day I’ve been in Muar, I did visit again to the Coffee House I went the day before. Saya dah tahu nama kedai kopi tu, Elephant Bean.

Actually, kopi Elephant Bean tu berasal dari Muar. Kawan saya ada tunjukkan tempat buat kopi tu. Cuma saya agak konpius, tak nampak pulak ladang kopi kat Muar ni. Mungkin kopi saja diorang import dari daerah sebelah. So, if you loving the taste of Elephant Bean so much, you can buy 3 in 1 yang ada jual kat situ dan bancuh sendiri kat rumah.

Subway

Compare to all fast food in Malaysia, I really really really like Subway the most! Erk. I don’t know if Subway consider fast food. One day, a friend told me not to eat Subway because they don’t have Jakim’s halal cert. Okay.. this is not a discussion of Jakim’s halal logo. Please don’t comment about that here. Go somewhere else.

Anyway, once you already doubt about that, you better not to eat it. So I just stop eat them. Instead, saya pun bersusah payah lah membuat ‘subway’ sandwich sendiri di rumah. Tapi hati sangat craving nak makan di Subway.

Okay Ha, cut it short. Pergi cerita grandmother’s story pulak! Senang cerita.. Subway is about to get Jakim’s halal certificate. Sekarang ni yang confirm dapat kat KLCC bulan April lepas. Saya tak sempat nak investigate others branches.

Sweet Tree Korean Restaurant

Ni semalam saya cuba. Siapa teringin nak makan makanan korea, teringin nak tau macamana lah rasa dia makanan korea, boleh la cuba. The owner tu, Malaysian (wife) kahwin dengan Korean (husband). It’s halal. Tapi saya suka nak remind, portion dia boleh tahan besar. Kalau tak boleh masuk makanan korea, agak membazir di situ. Mungkin boleh kongsi-kongsi lah kot.

Ia terletak di Ampang. Kawasan situ orang panggil pekan orang Korea, sebab ramai Korean tinggal area tuh. Kedai runcit korea pun boleh dijumpai kat situ.

Saya cuba bibimbab, boleh la. Nak kata sedap, saya pernah makan lagi sedap kot. Tapi kimchi pancake dia sedap. Plate dia sangat besar (RM16). Jadi share-share lah. Rasa plak macam cucur bawang, tapi ada banyak sayur dan seafood. Caramel machiato dan ice blanded pun bleh tahan. Rasanya tarikan dia adalah decoration kedai yang cantik dan comel. Of course. Comel tu rasa macam dah macam sinonim dengan orang Korea.

Takde gambar. So boleh google untuk tengok gambar-gambar restaurant ni.

Bilik

Semalam masa tengah tengok cerita drama Korea (Okay.. saya macam sangat obses sangat pulak dengan Korea-korea nih.), tiba-tiba mood mengemas bilik datang. Macam tiba-tiba je pause cerita, pergi ambil kain, lap-lap meja dan tingkap, dan susun barang atas meja.

So sekarang saya boleh guna meja tu. Dah siap cantik berkemas. Yeay!! So lepas ni nak kemas kotak pulak.

Bila kemas-kemas tu, barulah jumpa barang-barang yang tak jumpa dulu. Heh.

P/s: Rasa macam nak publish je gambar semua acara yang buat.. tapi hp saya tak canggih. Huhu.

Dan jangan lupa baca doa akhir tahun dan awal tahun hijrah!

Nanti lain kali kita cerita lagi.

Regards,

~Ha~