Tags

Yes.. you read correctly. I went to Korea again.

And because I had more stories (or trip) to tell, saya kena pendekkan cerita trip ni, so that saya tak ambil masa yang banyak untuk cerita dan buat sampai dua tiga entry untuk trip ni saja.

28 April 2012 (Saturday)

hari yang sangat cerah..

Our flight depart at 2pm. Dan sepagi itu sebelum berangkat, saya berada dalam keadaan sungguh kelam kabut menguruskan banyak hal. Eh, cerita dah hampir tersasar ni. Ha, sila fokus cerita Korea saja.

Kami tiba di Seoul pukul 9-10 malam waktu Korea. Beza waktu South Korea adalah 1 jam awal dari Malaysia. Dari Incheon Airport ke Soeul, kami naik bas. Kali ni, saya menetap di Sinchon, berdekatan dengan kawasan universiti.

Guest House kali ni lebih kecik. Personally, saya lagi suka yang dulu. Terasa homey dan selesa. Murah pun murah. Cuma kedudukan atas bukit. Letih nak mendaki. Jguest House memang sangat senang nak pergi. Keluar dari stesen subway Sinchon, walk a few blocks, dah boleh jumpa. Tapi sedikit mahal sebab dekat dengan town (23k won)

Sampai guest house, terus bersiap-siap dan tidur.

29 April 2012 (Sunday)

Places: Nami Island (Winter Sonata location), Insadong Market (passed by) Sindang Dong.

Hajat di hati nak visit banyak place lagi, but then mana cukup masa. 10 kali datang pun rasanya asyik tak cukup masa je kot. Sorang-sorang kaki posing kan…? After all, kasi can pada first timer menikmati suasana lebih lama skit.

Nami Island.. what else can I say. To many beautiful places to capture.

Musim bunga di Korea

taking boat to Nami Island..

Yang baru untuk saya, Sindang Dong. This place adalah tempat nak makan Tteokbokki, sejenis makanan seafood orang Korea, yang selalunya di makan pada musim sejuk. To be truth, saya nervous jugak nak telan benda alah ni. Sebab ini kedai makanan orang Korea, dah sah memang takde tanda halal.

But based on research/Google here and there, many Muslim’s students in Korea eat this, because it’s not contain meat, and it has simple ingredients. We also make sure that we were not entering the restaurant that serves meat as well.

30 April 2012 (Monday)

Places: Gyeongbokgung Palace, Gwanghwamun, Insadong Market, Namsan Tower, Myeongdong Market.

Overall, ia seperti merayau-rayau di bandar Seoul. Gyeongbokgung Palace – Gwanghwamun Gate – Insadong Market adalah kawasan yang berdekatan dan boleh sampai dengan berjalan kaki saja. Tapi, walaupun dekat, kalau dah berjalan sampai 3-4 location, boleh mendatangkan lenguh di kaki juga.

The palace..

Namsan Tower kami pergi dah agak lambat. Sampai-sampai, terus pergi souvenir shop. Elok habis beli, kedai pun tutup. Heh. Sempat-sempat je. Pergi kami naik bas dan memanjat, bila balik, kami turun pakai cable car.

Namsan Tower

Seoul at night..

Myeongdong kami singgah sekejap je, sebab kakak yang bawak kitorang jalan-jalan tu nak beli barang. Oh ya, kalau nak beli barang-barang artis K-Pop, kat sini murah. Murah sangat-sangat kata mereka. Ade 2 kedai dan ada dalam stesen subway tu juga, so tak perlu nak naik tangga ke atas.

1 May 2012 (Tuesday)

Places: Hongdae University (Coffee Prince location), Cheonggyecheon Stream, Dongdaemun Market, Itaewon, 63 Building, Lotte World Supermarket.

Saya simpulkan, ini adalah hari yang kami kurang bernasib baik. Bermula dengan pencarian Coffee Prince location yang berpusing-pusing dan mengambil masa, kemudian kami dapati kedainya pulak masih tutup dan di buka lambat pada hari tu, dan akhir sekali terpaksa berlari-lari mengejar subway yang terakhir gara-gara last minute shopping (or midnight shopping?) di Lotte World.

Coffee Prince location.. bertutup!

Cheonggyecheon Stream

what about Itaewon without going to these famous mosque..

Seoul at night from 63 Building

Art Museum in 63 Building

also in 63 Building

2 May 2012 (Wednesday)

Places: Namdaemun Market, Myeongdong Market, Banpo Bridge.

As usual, saya sebenarnya dah hampir lupa dah tempat yang kami pergi. Tapi saya ingat hari terakhir ni kami habis banyak masa dengan shopping.

Dangdaemun market..

Myeongdong Market..

Banpo Bridge

3 May 2012 (Thursday)

Depart from Incheon Airport at 8am.

P/s: If I have time, I will tell you more story. My experience, my opinion, how I feel this time around. But the thing is, I have pending story. So we’ll see what happened in the next entry.

Regards,

~Ha~