Ingat tak pasal entri saya pasal nak kahwin tu (sila klik sini kalau malas nak cari)? Kemudian saya cakap apa yang mereka saya buat tu banyak salah dari betulnya. Dan saya cakap rasa berdosa saya suka perkara-perkara macam tu. Okay, kalau ada sesiapa tak paham, cuba baca apa Ustaz Zaharuddin cakap:

Hukum Pengambil Gambar Pre-Wedding and Selepas Kahwin

Saya tahu, ramai yang teringin sangat nak buat video kahwin macam Yusry-Lisa tu. Teringin nak meninggalkan kesan abadi kepada semua orang. Tapi yang salah tetap salah kan? Banyak cara yang betul kita boleh buat kan? Sayang.. jangan diturutkan sangat kehendak hati. Mujahadah itu tak mudah, tapi percayalah.. ia sesuatu yang indah.

Saya berdoa sangat ‘dikurniakan’ seseorang yang memahami tentang hukum Allah, dan mahu ikut juga, supaya saya yang cetek ilmu ni, tak perlu fikir macam mana nak explain dengan panjang lebar mengenai perkara ni.

Lately, saya ada beberepa orang kawan dekat fb yang sedang asyik masyuk bercinta. Expressing their feeling on the status is one thing, tapi yang lebih menyedihkan hati saya, when they try to show it through action. Masya-Allah.. dasyat! Kadang-kadang, ia lebih dari tingkah suami-isteri. Sayang.. jangan buat macam tu, it is haram!

Saya sayangkan kawan-kawan saya. Tapi kadang-kadang saya tak tahu macam mana nak cakap dan beritahu pasal benda ni. This is not about not knowing, it’s about ignoring and listening to the lust. And by ‘letting’ them doing that (ignoring actually), I actually dapat jugak saham sekali. And one more thing, it sadden me most when there are some friends yang ‘like’ those pictures. Friends who I believe would not take those kind of pictures, because they more behave and wearing scarf and all, tapi sayang, tiba-tiba like pulak gambar-gambar macam tu. Please sayang.. don’t do that. You are encouraging them, do you realize that?

Baiklah, cukup sampai sini. Kita sama-sama nak improve diri kan. I’m not that really solehah. But I really hope that I can be one. One day perhaps. I also hope that all my friends could be the one too. Kita bukan nak berkawan di sini saja kan? Kita nak berkawan sampai syurga, kan? If you never think about that.. then start hoping for that.

Regards,

~Ha~