Tags

Day 6

Next morning, saya pergi balik kat kawasan boat AIMH film location, sementara tunggu budak-budak ni bersiap. Pagi ni pun Sokcho masih hujan. Hujan, tu tanda musim luruh dan tiba.

Sokcho in the morning.. wet and quite..

Comel anak patung dia..

wet market..

Autumn In Mu Heart film location

But the best part was saya betul-betul rasa macam dalam movie tu. Because of I was wondering around alone at the jetty, some of the villagers and visitors surprised by my existent. So dengan susah payah, kitorang communicate la. Nasib baik pandai juga one guy ni speaking, walaupun pronouciation dia ke laut. Masa naik bot tu, hujan makin lebat. Saya pulak tak bawak payung. Masa balik tu, the guy yang pandai speaking tu siap tolong payungkan saya. Waahhh.. terus rasa sayalah watak utama dalam ini movie. HAHAHA😀

~But of course I didn’t take picture at those moment. Macam overlah kan.. tiba-tiba minta orang sekeliling tolong amikkan gambar time-time kritikal mcm tu.😉

~Saya try jugak cari picture from movie scene kat atas boat, tapi tak jumpa la! Aisshh..

cuaca mendung, menanti nak hujan..

this boat operate in a unique way.. takde enjin, takde pendayung.. they just pull the rope (tali dawai) to move the boat. Go google!;)

Lepas breakfast, kitorang gerak balik Soeul. Pemandangan sepanjang perjalanan memang sangat cantik dan menarik, tapi kitorang memang letih betul. So most of the time, we slept. I tried not to sleep and took pictures. Berjaya la sekejap. Tapi memang irristable betul kuasa nak menidurkan diri. Nak pulak 2-3 hours punya journey. Memang selamat..

bye bye ahjumma..

while waiting for bus..

pemandangan sepanjang perjalanan.. subhanallah!

Changdeokgung Palace

heading to palace..

Sampai Soeul, balik guest house, letak beg dan cepat gerak ke Changdeokgung Palace. Actually, visiting palace hanya akan interesting kalau kau tahu apa yang kau sedang tengok. In other words, go get tourist guide. Dalam palace ade disediakan schedule tourist guide jugak, tapi kalau terlepas, kira nasib la. And some place tak boleh masuk kalau takda guider.

cuaca boleh tahan.. dan manusia melaut kat kaunter tiket.. cabaran btul!

main gate..

one of the palace inside the cheongdokgung palace..

if only we know why there are a lot og cage/gate inside the palace..

secret gargen.. can only enter if you has tourist guide. So tengok dari luar jelah!

tiba-tiba ada pokok limau pulak..

kalaulah saya ada camera hebat, tentu saya boleh fokus pada burung atas bumbung tu..

selesai palace tour.. makan time!!

Korean Muslim Restaurant

Balik dari palace, pergi Itaewon lagi. HAHA. Haruslah. Situ banyak kedai makan yang halal. Dan ada masjid, boleh la jamak dan qasar solat. Today is our first time nak try korean food. Oh.. malam kat Sokcho tu we all ada tried kimchi, but memang tak boleh masuk lah rasa dia. I guess it almost same like the feel of sambal belacan. Only Malaysian can eat.😀

Although saya tak suka makan daging, tapi saya tetap pilih bibimbab for my lunch. Walaupun ada daging dalamnya. Sebab saya betul-betul ambil pengajaran masa kat Sydney dulu. I choose the course that content only chicken, over the recommended beef soup. And it turned out that the soup was much more delicious and eatable.

Luckily I follow my instinct. Bibimbab memang terbaik dari ladang. Saya makan sampai licin. Sampai kalau bagi pinggan saya yang kosong tu, lepas tu suruh teka apa yang saya makan, mesti ramai tak boleh nak teka.

gembira btul bila makanan sampai.. lapar sangat tuh!

tah apa tah nama makanan nih..

bibimbab..

cara nak makan dia.. kena gaul makanan sampai jadi macam ni.. HAHA. Tengok macam ni.. lalu tak nak makan?

But many say, it not easy to prepare bibimbab, walaupun macam nampak senang. Kalau salah buat, it taste dreadful. Is it? Habis.. cemaner saya nak try that food kat Malaysia ni. I’m craving for that right now..

Eh.. back to story. Macam mana boleh ter-distract pulak ni. Kalau cakap pasal makan, terus.. Iskh iskh iskh..

Daongdaemon Market

Until right now, I’m still crossing my fingers, hopping that I write the right market. Wanna hear the confession? I don’t remember at all the last market we went to. I put a lot of effort to google the building’s name that I saw in my pictures, in order to find the name of market. Pathetic huh? HUHU. That’s why I want to give it one short for the entry. The delay ain’t giving any good..

Back to Dongdaemon, this was not much thrilled like Insadong or Namdaemun. Not much souvenir shop, more shopping complex, and we got to see a concert when we arrived here. Or may be not a concert, just a bunch of kids dancing and miming the songs on the stage. HEHE. But this place was quite happening. Lots of light, people, noise and all. We also happened to watch a show of 3 girls played violins while wearing very very sexy dress in the middle of freezing night. Uhhh.. unbelievable! *shaking heads*

ternganga tengok diorang menari..

dangdaemun sourvenior market..

I randomly took this picture.. tapi lepas tu rasa bekenan sangat dengan salah satu baju tuh. Huhuu..

show ni di buat kat Cheonggyecheon Stream. Sungai ni cross the city, so salah satu laluan dia kat sini..

Actually there are a lot of places we suppose to visit, but couldn’t make it. Like our plan to come back to Insadong and Namdaemun. And a few more.

Until next entry..

Regards,

~Kim Yu Ha~